Kategoriat
Yleinen

Akne iho

Akne iho

Akne on hormonaalinen sairaus, ei ihottuma, ei allergia. Muutama yksittäinen finni ei ole välttämättä aknea. Vaikeissa akne tapauksissa muodostuu kipeitä ja tulehtuneita onteloita ja arpikudosta. Akne onkin syytä hoitaa ajoissa kuntoon.
Tässä googlen kuvahaun akne kuvia

Aknea voi lievittää ruokavaliolla, ja jotkin ruoka-aineet pahentavat aknea. Mitkään muutokset ruokailussa eivät kuitenkaan paranna aknea. Ainakin suklaa ja juusto tulevat mieleen tuotteista jotka joillakin pahentavat aknea ja lisäävät finnejä.
Akne ei myöskään johdu huonosta hygieniasta. Vaikka kuinka hankaisit ihoasi clearasililla tai vastaavilla, eivät akne finnit häviä.

Akne kannattaa aina näyttää lääkärille.

Finnit kuuluvat nuoruuteen, eikä niistä kannata huolestua. Mutta toisaalta ne kannattaa myös ottaa vakavasti sillä ne voivat jättää koko elämän kestävät arvet, joskus myös henkiset sellaiset.
Jos sinulla on hiukankin enemmän finnejä, ja finnit ihollasi muuttuvat kipeiksi ja punoittaviksi, kannattaa hakeutua lääkäriin. Myös kouluterveydenhoitaja voi varmasti auttaa asiassa.

Lääkkeet akneen

Jos sinulla käy tuuri, ja pääset fiksulle läääkärille, määrää hän sinulle aknen hoitoon antibiootteja, esimerkiksi tetrasykliiniä. Jos olet nainen, saattaa lääkäri ehdottaa sinulle myös e-pillereitä. E-pillerit vaikuttavat hormonitoimintaan, ja täten rauhoittavat myös joissain tapauksissa hormoniperäistä aknea.
Antibiootit auttavat usein, mutta yleensä vain niin kauan kuin niitä syö. Jos hoidon jälkeen akne ei ole parantunut, tai edes pysyvästi lieventynyt, on aika hommata lähete ihotautilääkärille. Hän voi aknesi arvioituaan kirjoittaa sinulle isotretinoiini nimistä A-vitamiini johdannaista sisältävää, yleensä Roaccutan nimistä lääkettä. Roacuttan on tunnetusti erittäin tehokas lääke aknen hoitoon, ja sillä saadaan yleensä pysyviä tuloksia. Hoitoon liittyy kuitenkin joitain riskejä ja sivuvaikutuksia, jonka takia ihotautilääkärillä käynti onkin välttämätön reseptin saamiseksi.

Hyvät nuoret, älkää nyt säikähtäkö muutamaa finniä, ja rynnätkö lääkäriin. Mutta jos finnejä alkaa ilmestyä paljon, ja finnit alkavat häiritä sosiaalista elämäänne, hoitakaa asia ihmeessä kuntoon!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.